Opstamning af rødel, reduktion af tvege

Opstamning af rødel, reduktion af tvege

Hvorfor beskære

Man skal altid gøre sig klart hvorfor man beskære sine træer. Knækkede grene eller døde grene bør man fjerne, træer der skygger eller hænger ind over huse og terasser kan fjernes. Eller  at skabe mere luft i træets krone kan også være en grund til beskæring. 

 

Sne skaber ekstra vægt på grene, en tæt krone og blæst belaster træet

Sne skaber ekstra vægt på grene, en tæt krone og blæst belaster træet

Hvornår...?

Det har altid været god praksis at fortage beskæring af træer i vinterperioden, dette har passet godt ind i kalenderen og det er nemt at se træets grenstruktur - dog viser flere undersøgelse, her i blandt et studie på 115 træer med et total på 750 beskæringer i Tyskland, at for træet er den bedste tid for beskæring i sommerperioden fra juli til midt september. Søg efter professor Dirk Dujesiefken for mere information.

 

I sommertiden har man ligeledes alle muligheder for at vurdere træets tilstand, det er nemt at se døde grene eller grene med begrænset bladmængde. Man kan lettere vurdere formen af træet når det er fuldt udsprunget og det giver bedre mulighed for at lave forberedende beskæringer hvis en gren har en størrelse der gør man ikke bør fjerne hele grenen på en gang.

 

Beskæring om sommeren giver mindre vanris, end vinterperioden, hvilket også gælder for beskæring af frugttræer.

Vigtig er det at huske, beskæring er ikke til fordel for træet, så begræns beskæring og fortage beskæringen mens træet er ungt så grenene er tynde.

 

Metode

Det er ikke helt lige meget hvordan man saver eller klipper en gren af. Træet vil altid forsøge at indkapsle det såede område, træer hele ikke de begrænser skader, ved at danne vægge (barriere zoner) mellem frisk ved og sygt ved. Dette sker på følgende måde:

  • En årring stopper råd mod at trække ind i træet
  • Marvstråler stopper råd mod at trække rundt i årringe
  • Celler over og under såret bliver fyldt med fenol og lignin som standser råd i at trække op og ned
  • Ny dannelse af ved omkring såret bliver fyldt med fenol og lignin som standser råd i at trække ud i den frisk ved
  • I barken danner en skorpe (kallus) som med tiden vil lukke sårhullet og sikre træets saft -og næringsstrømme kan løbe igen

Man ser af og til træer det har øget tykkelsevækst omkring et sår, dette sker typisk da træer danner ny ved hvis et sår har lavet en stor skade som begrænser dets transport af næring og vand.

 

For at se hvilken even et træ har til at indkapsle råd, så tag et kig på arborist og professor Gary Moens fremvisning her https://youtu.be/y827pgWu38o?t=6189

 

Som udgangspunkt bør man kun fjerne grene med grenkraver, dermed sikres man træet er begyndt at afstøde grenen og man undgår unødig sår. Fjerner man grene størrere end 1/3 del af stammen eller hovedgrenen, bør man lave en forberedende beskæring ved at fjerne 2/3 af bladmassen, på den gren der skal væk. 

 

Beskære aldrig mere end 25% af kronen væk - husk beskæring vil altid bringe råd og svækkelse i træet og dets vækst. Jo ældre træ jo dårligere indkapsling af skader!

 

Ask med tydelig grenkrave

Ask med tydelig grenkrave

 

Er det nødvendig at fjerne en gren uden krave, kan det være en god ide at gøre dette over et par vækstsæsoner. Start med at beskære 2/3 af blandmassen af grenen, derved begynder træet at danne krave da grenen betragtes som dødende. Kan man ikke vente, skal man fjerne grenen lige udenfor barkkammen og forsøge at lave snittet så småt som muligt, dog uden at lave stabbe.

Æbletræ - gren fjernet uden for barkkammen

Æbletræ - gren fjernet uden for barkkammen

 

3 trins snit, er vigtigt når man fjerner grene med vægt. Princippet er at lave 2 snit der reducere grenes vægt for at undgå barkskader hvor grene og stamme mødes. Det 3 snit laves så traditionelt inde ved stammen.

 

 Start med et snit på undersiden af grenen, dernæst skæres oversiden af grenen.

Stabben er nu klar til bliver fjernet

Stabben er nu klar til bliver fjernet

Natur-tid | Håndværkervej 6 | 6920 Videbæk | Tlf: 25480062 | CVR: 33751338
Facebook | Google